onsdag 30 mars 2011

Cavalieraktiviteter


En cavalier trivs bra med både vila och slöa dagar såsom aktivitet. Och exakt så ser Heidis liv ut. Vissa dagar är slöa, vissa är full med aktivitet - både fysisk och mental. Att vara på ett familjekalas tex är påfrestande, mycket skratt, många människor, mycket mat och dofter. Jag försöker att ta med Heidi på så mycket det bara gå. Även om vi bara slänger soporna eller hämtar pizzan på pizzerian mittemot så är det en välkommen omväxling.

Men just Heidi trivs toppenbra med hjärngympa och fysiska aktiviteter.

Hjärngympa:
  1. Att lära sig trix med klickermetoden är det bästa hon vet. Ibland är hon så pass ivrigt att hon går igenom alla hennes trix utan uppmaning, bara för att visa vad hon kan, för att få uppskattning i form av en leksak, godis eller uppmuntran. Hon kan ge tassen ("hej hej"), vinka ("hej då"), high five, sitt, ligg (går dock lite långsamt än så länge), blir skjuten och spela död ("bang"), rulla, sitta kvar, inkallning (är ju inga trix men roligt att öva på).
  2. Vi roar oss då och då med att hon får leta upp saker i lägenheten. Jag visar henne en leksak eller godis, låter henne sitta kvar på ett ställe, gömmer leksaken och sedan skickar jag iväg henne med ett "varsågod". Och så letar hon upp föremålet. Vi börjar alltid lätt men det blir svårare och svårare. Ibland kan leksaken/godiset ligga under ett täcke tex. Hon är duktig på att hitta sakern och älskar verkligen denna lek.
Det finns ju mycket mer man kan göra men det är i huvudsak det vi brukar göra. Vi får väl bli bättre på det och hitta på annat.

Fysiska aktiviteter:

    En ivrig cavalier som vill vidare. Ingen tid för foto!
  1. Då jag tränar för marathon och gillar i allmänhet att springa så får Heidi ofta följa med. Rundorna med henne brukar ligga mellan 5 och 12 km. Vid enstaka tillfällen har vi även sprungit längre, tex Ursvik extreme som är på 15 km. Längre än så har jag inte vågat med henne. Hon har då sele på sig och kopplet har ett gummiband och kan fästas rund midjan så att jag har fria händer. Kopplet köpte jag på naturkompaniet. Ibland, särskild när vi springer nära vägen så måste jag dock hålla henne kort. Jag låter henne aldrig springa bakom mig, det hände en gång att hon sprang bakom mig och sen ut mot vägen. Man har ingen kontroll.
  2. Hon ska följa med på Fjällräven Classic i augusti. Vi bildar team "Heidi och Gretchen". Bara hon och jag alltså som ska vandra Kungsleden från Nikkaluokta till Abisko. 11 mil på 4 dagar med egen packning (mat, sovsäck, tält, kök, etc). För detta gäller "hård" träning. Det kommer nog bli ett antal gånger där vi promenera långa sträckor under våren... 
  3. På sommarn tränar vi även agility. Vi har gjort agility 1-3 på Spadertass hundcenter vilket har varit jätteroligt. Till sommaren hoppas vi på en plats i Stockholm Södras Brukshundsklubb men deras kurser brukar bli fullbokade på en gång.

Foton: Frida på Spadertass hundcenter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar